donderdag 14 juni 2012

Besparen op ziektekosten.

Beter voorkomen dan een aanvullende verzekering te nemen. 
Op het gebied van ziektekosten kan men heel wat besparen. Door gezond te eten en veel te bewegen. Ik hoor van velen dat ze geen tijd hebben om lekker en gezond te koken en dat ze echt geen zin hebben om op op de verpakking te kijken wat er wel niet in het eten zit. Niet dat ik bij elk product kijk waar het vandaan komt en wat er wel of niet in zit. Ik gebruik meestal de indicaties zo vers mogelijk en zo min mogelijk verschillende kleuren. Vooral in gebak of koekjes hou ik het minimalistisch kwa kleur want je wilt niet weten hoeveel smaak- en kleurstoffen erin zitten. Ik word helemaal hyper van suiker dus ik doe ook nooit suiker in mijn thee en als de koffie slecht is dan gaat er suiker in voor de smaak. Snoepen doe ik nauwelijks tot niet. Ik weet dat afvallen niet zo makkelijk is. De pondjes komen er makkelijker bij dan dat ze eraf gaan. Onze samenleving is gebaseerd op snel, goedkoop en angst. En daarom vind ik bedrijven zoals Weightwatchers en Herbalife zo gemeen. Ze spelen in op onze angst om dik te zijn of dik te worden. Dikke mensen zijn volgens onze samenleving lelijk en lui. Als ik eerlijk mag zijn, vind ik vrouwen met wat gewicht het mooist. Eerst moet je lekker in je vel zitten en als het gewicht niet je gezondheid in de weg staat dan zou ik zeggen, niet afvallen. Als je jezelf dwingt om iets te doen wat toch gaat falen dan werkt het alleen maar demotiverend. Wees dankbaar met wat je wel hebt en streef niet naar ongezonde perfectie. Don't worry, be happy.:)
Ik sport puur voor de energie die ik er van krijg. In het begin zul je als een zombie voelen als je thuis komt van een paar uur sporten. Maar na een tijdje wil je alleen maar sporten omdat het voldoening geeft , fysiek en mentaal. En je hoeft echt niet naar de sportschool te gaan. Een paar goede wandelschoenen kost rond de € 85,- en begin gewoon met wandelen. Hardlopen is niet voor iedereen weggelegd. Doe het dan ook niet omdat iedereen het doet. Straks betaal je je blauw aan ziektekosten bij de fysiotherapeut omdat je je verstapt hebt. En goed eten voor en na het sporten. Je hebt vetten nodig om spieren te creëeren. En als je lang onderweg bent, ook tijdens het sporten goed eten. Vooral veel (goede) suikers, anders val je flauw.

Met bonuskorting natuurlijk.;D

En natuurlijk genoeg vocht innemen. Te veel water kan ook slecht zijn, denk bij duursporten aan vocht uit groente, fruit en thee.
In de basisverzekering is er nul Euro vergoeding voor tandzorg. Ik ga waarschijnlijk binnenkort kosten maken (ik heb maximale eigen risico XD) en ik ben dus op zoek gegaan naar goedkopere alternatieven. Mijn moeder gaat naar de tandarts in Vietnam en ik zag zelfs iemand die zijn gebit in Indonesië liet behandelen en de kosten via de reisverzekering liet vergoeden. Daarnaast zijn de kosten in deze landen aanzienlijk laag. Is dat slim of is dat slim? Ik zal dit jaar waarschijnlijk geen trans-atlantische vlucht maken naar een tweede of derde wereldland en ook al zou mijn budget het toelaten, ik wil niet eindigen met een tand minder en een gouden tand meer omdat ik de taal niet spreek.


Tandzorg
De volgende optie zou wel eens iets voor jou zijn als je in de buurt van Groningen, Nijmegen of Amsterdam, Almere en Arnhem. woont. Of de mogelijkheid hebt om goedkoop naar één van deze steden te reizen. In deze vijf steden wordt de opleiding tandheelkunde gegeven of staat daar een dependance van de opleiding. En als je het geen probleem vindt, geholpen te worden door een student, met toezicht van een docent, dan bespaar je ongeveer 25% goedkoper uit dan bij een reguliere tandarts. Een beetje hetzelfde idee als het laten knippen door een leerlingkapper, goedkoop maar je moet geen wonderen verwachten. Het is wel zo dat je niet zomaar naar binnen kunt lopen en zo geholpen wordt. Eerst maak je een afspraak voor een intakegesprek van Nijmegen weet ik dat deze vrijblijvend is, maar misschien kost het bij de anderen wel geld. Er moet een nieuwe dossier opgebouwd worden dus jouw tanden worden gefotografeerd en dit is natuurlijk niet gratis. Bij de ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) gaan ze er al waarschijnlijk van uit dat je patiënt wilt worden en betaal je ook € 28,- (standaard € 40,-). Maar dan is de administratieve mik mak klaar.

Voor meer informatie over bezoekerslocaties:

Het CTM (Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde) onderdeel van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen)
Adres:  Medische Wetenschappen en Tandheelkunde en Farmacie
             Antonius Deusinglaan 1
             9713 AV  Groningen
Tel.nr.: 050 - 363 75 05


ACTA
Adres:  Locatie Amsterdam
            Gustav Mahlerlaan 3004
            1081 LA  Amsterdam
Tel.nr.: 020 - 598 03 80
Website Patienten ACTA

Adres:  Locatie Almere
             Landdroststraat 4
            1315 RG  Almere
Tel.nr.: 036 - 548 74 99
Tarieven beide locaties.


UMC St Radboud Nijmegen
Adres:  Locatie Nijmegen
             Geert Grooteplein Zuid 10
             6525 GA  Nijmegen
Tel.nr.: 024 - 361 41 26
Website patienten UMC tandheelkunde

Tel.nr.:  Locatie Arnhem 026 - 365 81 07

Ook hier geldt voorkomen is beter dan genezen. 2 keer per dag je tanden poetsen, regelmatig flossen en water drinken na het eten neutraliseert de zuurgraad in je mond. Het zuur in voeding en drinken veroorzaakt erosie aan de tanden. Erosie kun je herkennen aan tanden die doorzichtig of knalgeel zijn. Ook kunnen tanden compleet verdwijnen door tanderosie. Blijf van frisdrank of zure snoep af als je niet van tanden poetsen houdt.




Wees lief voor je tandvlees. Aangetast tandvlees kan zorgen voor een ontsteking aan het kaakbot. Een gevolg hiervan kan zijn dat je voor je 30ste een nieuw gebit kunt aanmeten bij je tandarts. Dus flossen en niet met mate!




Geestelijke gezondheidszorg
Bij de geestelijke gezondheidszorg valt niet veel te besparen. Ja misschien door niet te gaan, maar dan kan het gebeuren dat een probleem dat oorspronkelijk met eerstelijns psychologische hulp verholpen kon worden, veranderd in een probleem dat acute psychiatrische zorg nodig heeft. Dan ben je niet alleen letterlijk ver van huis maar dan stijgen ook de kosten. Maar voordat je gebruikt wilt maken van gezondheidszorg ga even langs bij jouw dokter. Hij kan jou verwijzen naar de juiste hulpverlener. Soms is de klacht sneller te verhelpen dan je denkt. Ook kan je verwezen worden naar de praktijkondersteuner huisarts (POH). Een POH die gespecialiseerd is in psychiatrische hulpverlening is als een wegwijzer voor jou in de wereld van de psychiatrie. En hij kan jou helpen met het kostenplaatje.  En het fijne is, hij zit als de dokter in het ziekenfonds, hij is gratis. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je geholpen wordt. Wees eerlijk tegen de dokter, de POH, de psychotherapeut en vooral tegen jezelf. Want als je maar wat doet en denkt dat het van zelf wel overgaat dan schiet het ook niet op. Hoe gemotiveerder je bent en hoe beter je aangeeft wat je wilt en wat je voelt, hoe sneller de hulpverlener samen met jou een actieplan kan opstellen waardoor het meer overzichtelijker wordt.
Raadpleeg jouw zorgverzekering om te weten welke vergoedingen ze geven bij geestelijke gezondheidszorg en met welke therapeuten ze een contract hebben. Het kan zo zijn dat de therapeut 1 kilometer verderop volledig vergoed wordt en de therapeut een straat verderop maar 75% vergoed wordt door jouw zorgverzekering. Denk eraan, de eigen bijdrage is € 200,- per jaar. Maar dat bedrag moet niet de reden zijn om niet hulp te gaan vragen.


En als je wilt weten of je een dipje hebt of echt geestelijke zorg nodig hebt, doe dan de CZ depri-test.


Bijzondere bijstand
Voordat je op de SP of de PVV gaat stemmen omdat je geen cent te makken hebt, wil ik je erop attent maken dat de gemeente een potje speciaal voor mensen heeft die niet rond kunnen komen met hun geld. En dan heb ik het niet over mensen die een paar honderd Euro te kort komen voor een paar Christian Louboutin schoenen of voor een niewe Macbook Pro. Ik bedoel dus echt de schrijnende gevallen. Deze pot heet 'bijzondere bijstand', vraag erna bij de gemeente. Zo kun je in het geval van zorgkosten, vergoeding krijgen voor tandartskosten, vergoeding krijgen voor een nieuwe bril en zelfs reiskosten vergoed krijgen om een langdurig zieke familielid te bezoeken. Elke gemeente heeft zo zijn eigen regelingen. Neem contact op met jouw gemeente om te achterhalen voor welke regelingen jij in aanmerking komt.

Geen opmerkingen: